Recept
Gröt
Majsgröt med kiwi
Mumsig gröt med barnfavoriten kiwi!
4 babyportioner
½ dl Risenta polenta
4 dl vatten
2 st kiwifrukter
Gör så här:
Skala och finhacka kiwifrukterna.
Koka upp polentagryn, vatten och kiwi under omrörning. Låt småkoka i 4-5 minuter. Mixa gröten slät med stavmixer.
Servera gärna med mjölk till barn över ett år.
Dinkelgröt med aprikos
God gröt som håller minstingen mätt och glad.
4 babyportioner
2 dl Risenta dinkelflingor
4 dl vatten
4 st Risenta torkade aprikoser
Gör så här:
Finhacka aprikoserna. Koka upp dinkelflingor, vatten och aprikoser under omrörning. Låt småkoka 5-6 minuter. Mixa gröten slät med en stavmixer.Servera gärna med mjölk till barn över ett år.
Välling
Risvälling
Mild välling med stoppande effekt på små barnmagar.
1-2 babyportioner
2-3 msk Risenta rismjöl
3 dl vatten
Gör så här:
Vispa ut mjölet i kallt vatten. Koka upp under omrörning. Låt småkoka i 2-3 minuter.
Låt svalna.
Majsvällning
God välling som är snäll mot små känsliga magar.
1-2 babyportioner
2-3 msk Risenta majsmjöl
3 dl vatten
Gör så här:
Vispa ut mjölet i kallt vatten. Koka upp under omrörning. Låt småkoka i 2-3 minuter. Låt svalna.
Puréer
Aprikospuré
Smarrig och naturligt söt puré som passar nybörjare.
4 babyportioner
8 st Risenta torkade aprikoser
Gör så här:
Koka aprikoserna mjuka i osaltat vatten i cirka 3-4 minuter. Häll av vattnet och låt dem svalna. Mixa dem till en slät puré och späd eventuellt med vatten.
Servera som mellanmål eller på gröt.
Fruktpuré med fikon
Finfin fruktpuré som håller energin på topp!
4 babyportioner
4 st Risenta torkade fikon
1 st banan
1 tsk citronsaft
Gör så här:
Koka fikonen mjuka i osaltat vatten i cirka 3-4 minuter. Häll av vattnet och låt dem svalna. Mixa fikonen med bananen och citronsaft till en slät puré.
Servera som mellanmål eller på gröt.
Övrigt
Babyplättar på bovete
Plättar som snabbt blir minstingens favorit.
4 babyportioner
25 g smör
2 ägg
2 dl Risenta bovetemjöl
4 dl mjölk
Gör så här:
Smält smöret, för att sedan använda det vid gräddningen. Vispa ägg, mjöl och mjölk slätt. Grädda i plättlagg på medelvärme.
Majsbullar med kardemumma
Goda bullar med fantastisk doft av kardemumma!
Ca 15 stycken
25 g jäst
25 g smör
2 dl mjölk
1 msk kardemumma
1 msk Risenta rårörsocker
2 dl Risenta majsmjöl
3 dl vetemjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader.
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm vätskan till 37 grader. Blanda i kardemumman. Häll det ljumma degspadet över jästen och rör tills det löser sig.
Tillsätt mjölet och blanda tills degen släpper från bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
Dela degen i 4 lika stora delar. Rulla ut delarna till längder och dela varje längd i 10 delar. Forma till bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa övertäckta tills de blivit dubbelt så stora.
Grädda mitt i ugnen i 3-4 minuter.
Låt svalna under bakduk.
SUMOpix tävlingen är nu avslutad, kika in och se om det var du som vann!
Om inte, så ligger det nu uppe en ny tävling i samarbete med silverbiten.se där du kan vinna valfri ängel. Var gärna med! http://joosefinea.blogspot.com/2010/11/tavling-silverbiten.html